Køb af fast ejendom – har du styr på skødet? 

Der er ingen tvivl om, at en af livets største beslutninger for rigtig mange mennesker er, når man står og skal købe fast ejendom. Hvad end det er at købe hus, lejlighed eller sommerhus, så er det en stor beslutning, som kommer til at påvirke ens liv mange år ud i fremtiden. Men har du styr på, hvad der skal være styr på når man handler en fast ejendom?  

Hvornår er handlen officiel? 

Hele handlen omkring køb af fast ejendom starter naturligvis når du eller I begynder at søge efter en ejendom, som lever op til jeres krav og imødekommer jeres behov. Når du eller I så har fundet en ejendom, som I gerne vil overtage, hvad end det er en lejlighed, et sommerhus eller et normalt hus, så skal der naturligvis lægges en betaling for ejendommen. For langt de fleste danskere kommer deres bank i spil her. Men hvornår er handlen så officiel? Er det når pengene er overført? Er det når du eller I har modtaget nøglerne til jeres nye ejendom? Er det når I har skiftet jeres adresse? Svaret er ingen af delene. 

Et køb af fast ejendom er først officielt gået i gennem når alle parter har underskrevet skødet for ejendomshandlen og dette skøde er tinglyst.  

Hvad er et skøde? 

Hvis du ikke har prøvet at købe fast ejendom før, er du måske ikke klar over, hvad et skøde er. Et skøde er et dokument, der indeholder alle informationer omkring købsaftalen, som for eksempel overdragelsesdato, købesum, informationer om sælger og køber osv. Der er ingen tvivl om, at udarbejdelse af skøde kan være rigtig langhåret, hvis man ikke har en erfaren person med på råds. Derfor, før man indgår en aftale om købet af en given ejendom, kan det i allerhøjeste grad anbefales at søge professionel hjælp og rådgivning. For hvis ikke der er et skøde for aftalen, kan sælgers kreditor reelt set stadig gøre udlæg i ejendommen. Først når du har fået skødet på huset og tinglyst det i tingbogen, er du juridisk sikret.